Gröten.



Den blev faktiskt riktigt lyckad:)

För 4p. (jag gjorde receptet x3)

Ingredienser:

  • 1 ½ dl grötris (rundkornigt ris)
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 7-8 dl mjölk (valfri fetthalt)
  • 1-2 bitar hel kanel

Gör så här:

Ta fram en tjockbottnad kastrull. Jag brukar använda en 5-literkastrull (IKEA 365+).

 

Mät upp ris, vatten och salt och låt det koka upp. Rör om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på svag värme, precis så att det kokar.

 

Tillsätt mjölken och en eller flera bitar med hel kanel. Rör om och koka upp igen och låt därefter gröten koka på svag värme och svälla i ca 40 minuter utan att röra om. Återigen ska det vara precis så att gröten kokar och inte mer för att undvika att det kokar över. Locket ska ligga på, gärna lite på glänt så att det inte kokar över.

 

Om gröten efter dessa 40 minuter har för lös konsistens låt den då fortsätta koka på svag värme i 10-20 minuter till.

 

Välj om du vill ha saftsås eller mjölk och kanel eller andra serveringstillbehör till gröten.

 

Saftsås: Blanda saft och vatten. Smaka, det ska vara lite starkare än du brukar dricka. Blanda i potatismjölet, tänk på att blanda i potatismjölet medan saften ännu inte blivit varm. Låt koka upp under omrörning. När första bubblan syns är det färdigt!

 

Servering: Servera med saftsås eller strö över kanel och häll på mjölk och/eller servera med en flera av följande ingredienser: ingefära, strösocker, farinsocker, råsocker, ljus sirap.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0